I de neste blogginnleggene kommer det en del oppskrifter på Thailandsk mat, etter å ha vært der i de 3 siste ukene har jeg blitt superinspirert! Det er en del urter og grønnsaker som går igjen i det thailandske kjøkken, så tenkte jeg skulle ta et eget innlegg hvor jeg skriver litt kort om de forskjellige.
Chili (prik): Thaier elsker spicy mat, og chili går ned på høykant. Jeg måtte bøye meg i støvet og flere bestille maten min "phet nit noy" = ikke så sterk, mens Ninja gikk for "phet mak" = veldig sterk. Brukes både friske og tørket. Hvis du fjerner steinene så mildnes smaken.
Thai basilikum (bai kapao): Er en urt som ofte blir brukt, og er en av de viktigste ingrediensene i det jeg tror er favorittretten min fra Thailand, pad krapao. I det thailandske kjøkkenet brukes det to slags basilikum: Sweet Basil
og Holy Basil. Sweet Basil tilsvarer vår thai-basilikum og er ganske
sterk og pepperaktig i smaken. Holy Basil, som kommer fra India, brukes
mest nedlagt i olje. Begge slagene brukes flittig i matlagingen, som
pynt og i grønnsaksalater.
Galangal (kah): Er en rot som også blir kalt thailandsk ingefær eller Siamingefær. Den minner om ingefær, men er noe sterkere og markant i smaken. Brukes ofte i supper og karripasta. Hvis en oppskrift inneholder galangal, så kan man erstatte denne med ingefær som regel.
Kaffirlimeblad: Bladene brukes omtrent som laurbærblad. De gir karri- og skalldyrretter
en sitronaktig friskhet. Kaffirlimefrukten minner om vanlig limefrukt,
men er mer konsentrert.
Koriander (pak chee): Koriander er i slekt med bladpersille, så hvis du ikke liker koriandersmaken, går det an å erstatte den med persille. I thailandsk mat brukes blad, stilker og røtter. Tilsettes mot slutten av matlagingen.
Sitrongress (ta kai): Har en distinkt sitronsmak, Det er bare den nederste delen av bladene som brukes i matlaging. Bladene hakkes eller moses fint og tilsettes i slutten av matlagingen. Eller så lar man hele stilken syde med i supper og karriretter.
Lange bønner (thua fak yao)
Belgplante, med meget lange belger. Man spiser hele belgen med kjerne. Gjerne rå eller tilberedt i varme retter.
Jeg har lenge lurt på hva som er forskjellen på thaibasilikum og holy basil, så nå lærte jeg noe nytt. Takktakk! Fin oversikt :) Gleder meg til oppskriftene!
SvarSlettMin svigermor er thai, så hver gang vi har spist har jeg vært der og spurt "hvaerdethvaerdethvaerdet", og "hvagjør du nå?", og hvorfor sånnogsånn?" :) Bildene er fra når hun har laget mat i ferien :)
SlettTakk for informativt innlegg! Er veldig glad i thaimat og prøver stadig nye ingredienser... :)
SvarSlettHei Helene! Min svigermor er thai, så jeg utnytter det og spør og spør og spør ;) Alle bildene er fra når hun laget mat når jeg var på besøk. Kom hjem igår, og lengter tilbake allerede..
Slett