fredag 26. august 2011

Sukrin - det søte med det, og det litt sure med det

Sukrin (Erythritol) er blant de mest kjente og mest populære sukkererstatningene/søtningsmiddelet som er der ute (og det fins mange av de). En del av grunnen til Sukrin er blitt så populært et nok fordi det er den sukkererstatningnen som både smaker og oppfører seg mest som sukker. 

Fordeler med Sukrin (informasjonen er hentet fra funksjonellmat.no):
  • Ingen kalorier
  • Skader ikke tennene
  • Smaker og ser ut som sukker, og har 75% av søtsmaken til sukker
  • 100% naturlig, finnes i sukker blant annet
  • Gir ingen blodsukkerstigning (null GI)
  • Virker som antioksidant i kroppen
  • Sukrin er snillere mot magen enn annet sukker og sukkeralkoholer
... MEN det er også noen bakdeler. Noen sier også at det smaker kjennes grovere i munnen enn vanlig sukker. Mange, deriblant jeg, syns at hvis du skal bruke Sukrin i noe som ikke skal bakes, så kan smaken ofte bli  noe som best kan beskrives som en merkbar "metallisk" eller "kjølig" smak.

Men ikke bli redd for å bruke Sukrin, det er for det meste helt fantastisk :) En tommelfingerregel er at mengden av Sukrin ikke bør utgjøre mer enn 1/5 - del, eller cirka 20% av den totale mengden ingredienser. Man kan også prøve seg frem, og blande sammen men andre søtningsmidler.

Eksempler på andre søtningsmidler er:
Natreen

De siste tre (Stevia, Yacon, og Agave) har jeg skrevet mer om i andre innlegg, de finner du i menyen på forsiden merket iHerb, eller her)

Og dette sies på lavkarbo.no - forumet: 

Jeg har funnet etter testing at et forhold mellom Sukrin og Natreen på 5:1 gjør at kjølingen forsvinner og gjør sukkeret mye nærmere sukker i smak (og dobbelt så søtt som sukker).

Sukrinen trenger å binde seg til noe for ikke å re-krystallisere, og ved å ta f.eks. 80 gr. sukrin sammen med 10-20 gr. natreen, blande det i en kaffekvern til det blir melis, gir så sterk normal søtsmak uten kjøleeffekten at man kan halvere oppskrifter der man med vanlig melis trenger store mengder.

En smørkrem med 100 gr. smør har ofte en melisdel på ca. 300 gr.

Alle linkene til produkter peker mot iHerb. Om du fikk lyst til å teste noen så er det lagt inn en kode slik at du får 5$ avslag første gang du handler der. Du kan lese mer om handel på iHerb her :)

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...