tirsdag 20. september 2011

Jeg er blodgiver og organdonor

Hver 3. måned så fyller jeg på karmakvoten med å gi blod. I dag har jeg vært til pers igjen, og da tenkte jeg at jeg kunne fortelle litt om hvordan det foregår, og kanskje greie å overtale noen flere til å melde seg som blodgiver.


Jeg er så heldig at blodbussen kommer rett utenfor jobben min. Nå har jeg vært i karantene en stund grunnet reiser til Bangladesh og Vietnam, idag fikk endelig gitt litt igjen. De som ikke får blodbuss til jobben sin kan gå til sin lokale blodbank, den kan du finne her
Hver gang du gir blod må du fylle ut et skjema med en del spørsmål. Disse omhandler alt fra om du har vært forkjølet i det siste, om du har reist, bytte av sexpartner osv. De tar også en liten test av blodet ditt for å sjekke om du har høy nok blodprosent og jerninnholdet (gjelder spesielt kvinner). Alt dette gjør de for at du skal ha det bra, og for at de får friskt og fint blod av deg. 
De som jobber på blodbussen er utrolig hyggelige, og jeg føler meg alltid godt ivaretatt etter å ha vært der. I cirka 30 minutter får jeg ligge å lese avisen og drikke Asinabrus med sugerør :) Etter at man har gitt bort litt blod må du ligge der littegrann, og etterpå gir de deg jerntabletter fordi de vil "gi tilbake det vi tar fra deg" som de så fint sier. 

Om du ikke er blodgiver så anbefaler jeg det virkelig. Du kan gå derfra med kjempegod samvittighet, både fordi du har gjort en god og viktig gjerning, og på bonussiden så anbefaler de at du slapper av og ikke gjør noe fysisk anstrengede resten av dagen ;)

Les mer om å gi blod her.

Og mens jeg er i gang: jeg er også organdonor. Det er hvertfall lett!

På siden til organdonasjon.no kan du fylle ut et donorkort og skrive det ut direkte. Gå med det i lommeboka slik at du alltid har det med deg.

De fleste legekontorer har kort og klistremerker på venterommet som du kan fylle ut.

Det enkleste: de har en egen app for iphone og Android - telefoner. Denne har jeg lastet ned og har donorkortet som skjermsparer på iphonen min.

Det viktigste: er å informere pårørende at du er organdonor. Du må skrive navn og telefonnummer på 2 pårørende på kortet.

Det er veldig enkelt og VELDIG viktig. En gang i tiden fikk min mamma et organ som reddet livet hennes, og livet mitt hadde vært veldig annerledes hvis han eller hans familie ikke hadde bestemt seg for å gi det bort. Tenk på alle de familiene og pårørende du gjør dagen og livet bedre for ved å bli organdonor <3 

Donorkort kan lastes ned her

4 kommentarer:

 1. Så fint at du gir blod!

  Jeg har fått blod, så synes det er godt å se at noen gir. :)
  Fikk høre at jeg ikke kan gi selv etter å ha fått, desverre.

  SvarSlett
 2. @ninabakke

  Det går så raskt og greit, og det gir meg en god følelse :)

  Det er ganske strengt hvem som får lov til å gi blod ja.. Derfor er det enda viktigere at vi som kan, gjør det.

  SvarSlett
 3. Da har jeg fått meg Donorappen og! Holder ikke med en papirlapp i lommeboka lenger nei ;)

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...